News

Innovaties die een wezenlijke bijdrage leveren aan de grote maatschappelijke vraagstukken waar de sector voor staat.


Woensdagmiddag 10 april werd op Building Holland de Rabobank Innovation Challenge 2019 uitgereikt. De jurering van de vele interessante en betekenisvolle inzendingen was een uitdaging.

“Het onderscheidend vermogen en het rendement van de bouwsector wordt steeds vaker bepaald door de mate waarin men in staat is te innoveren en samen te werken. Met de samenwerking met Building Holland en deze prijs willen we de bouwsector stimuleren actief te innoveren op de gebieden circulariteit, digitalisering en energietransitie.”

“Als partner van Building Holland sponsort de Rabobank de Innovation Challenge. Met deze Award stimuleert Rabobank de innovatie in de gehele keten. Roel van de Bilt, directeur Real Estate Finance bij de Rabobank vindt het belangrijk dat bedrijven in de bouw kunnen groeien door verduurzaming en technologische innovaties, zodat ze goedkoper produceren, sneller opleveren en duurzaam kunnen bouwen om op deze manier tot een beter eindproduct te komen. “Het onderscheidend vermogen en het rendement van de bouwsector wordt steeds vaker bepaald door de mate waarin men in staat is te innoveren en samen te werken. Met de samenwerking met Building Holland en deze prijs willen we de bouwsector stimuleren actief te innoveren op de gebieden circulariteit, digitalisering en energietransitie.”

 Rabobank Innovation Challenge 2019

Daarom daagt Building Holland en Rabobank organisaties uit om hun Innovaties kenbaar te maken en aan te melden voor de Rabobank Innovation Challenge. Met de uitreiking van de Rabo Innovation Award willen we betekenis belonen. Betekenis die innovaties hebben voor het direct of het indirect oplossen van die maatschappelijke vraagstukken. Het mogen zijn: nieuwe materialen, producten, productietechnologieën, concepten, businessmodellen of zelfs complete proposities. De jury zal ze beoordelen op impact, schaalbaarheid, vernieuwingsgraad en klantwaarde. Nieuw in 2019 is dat er een Award wordt uitgereikt in drie categorieën: Digitalisering, Circulariteit en Energietransitie.

De genomineerden

CIRCULARITEIT

 • Peikko Benelux: Circulair verankeringssysteem voor prefab betonkolommen

Met dit verankeringssysteem is het mogelijk om prefab betonkolommen als compleet betonelement te hergebruiken in een ander gebouw. Met het Peikko systeem wordt de kolom constructief verbonden met ankerbouten en kolomschoenen. Lees verder.

 • Hyraloop Systems b.v.: Hydraloop, smart in-huis waterrecycling

Hydraloop is een kant-en-klaar, fit & forget grijswater recyclingsysteem. Hydraloop recyclet bad-, douche- en wasmachinewater. Het gerecyclede water is goed voor toilet, wasmachine, tuin en zwembad. Met Hydraloop is het mogelijk om 45 procent leidingwater te besparen en tevens de riooluitstoot met 45 procent terug te dringen. Lees verder.

 • iCell: iCell Skiva

iCell Skiva is een circulaire, hoogwaardige isolatiemat, gemaakt van oude kranten. Kranten (cellulose) isoleren goed tegen warmte en kou en zorgen tevens voor een aangenaam stille ruimte. De natuurlijke basis staat garant voor een goede vochtregulatie en draagt bij aan een prettige luchtvochtigheid in de ruimte. Lees verder.

 • VDR Bouwgroep/Nexteria: Nexteria, Circulaire Bedrijfshuisvesting

Nexteria brengt drie ontwikkelingen samen in één concept: circulaire bouw, circulaire economie en circulaire gebiedsontwikkeling. Voor aanvang bouw maken betrokken partijen afspraken over demontage. Aan het eind van de gebruiksduur nemen de partners hun materialen terug en brengen deze materialen terug in de circulaire keten om als nieuwe grondstof of (bouw)materiaal aan een volgende cyclus te beginnen. Lees verder.

 • Green-Basilisk b.v.: Self-Healing Concrete

Green Basilisk ontwikkelt additieven voor zelfherstellend beton, waarmee het mogelijk is om de zelfhelendheid van constructies te vergroten. Bij zelfherstellend beton is nagenoeg geen sprake van wapeningscorrosie. Het beton gaat 50 procent langer mee, heeft geen onderhoud nodig en dat betekent minder overlast voor de omgeving. Lees verder.

DIGITALISERING

 • FLOVEA: Flowbox interactive

Flowbox interactive is een slim en ‘connected’ sanitair systeem dat anticipeert op de behoeften van de gebruiker en zich aan zijn of haar gewoontes aanpast. Dankzij lekdetectie technieken verzendt Flowbox de informatie naar de aangesloten interface en stelt de gebruiker in staat de klep op afstand te sluiten. Dit zorgt voor een aanzienlijke besparing op het watergebruik. Lees verder.

 • Gooee: IoT Building Intelligence Platform

Dit open platform brengt gebouwcontrole, communicatie, monitoring en data-analyse bij elkaar. De applicatie verbetert de gebouwprestaties, waar de eigenaar of de facilitair manager van een gebouw gebruik van kan maken. Dit platform biedt economisch voordeel, maar ook voordeel bij het beheer van het gebouw. Lees verder.

 • KYP Flow: KYP Flow

KYP en VORM hebben een stappenkaartsysteem gedigitaliseerd. Het systeem brengt het bouwproces in kaart. KYP Flow brengt dit proces terug tot een gestandaardiseerd systeem, zodat bij terugkerende onderdelen niet steeds opnieuw het wiel hoeft te worden uitgevonden. Door het proces te standaardiseren weet iedereen wat, waar en hoe iets moet gebeuren. Lees verder.

 • White Lioness Technologies: Packhunt io

Packhunt.io is een radicaal nieuw software platform waarmee product-, project- en procesinnovaties met behulp van Digital Twins uitgevoerd kunnen worden in verschillende sectoren, waaronder de bouw en vastgoed. Packhunt.io biedt bedrijven de mogelijkheid om digitaal te transformeren zonder enorme investeringen in programmeurs of software ontwikkelteams. Lees verder.

 • CADblanche: CADblanche framework

CADblanche is een zelf ontwikkeld framework dat engineering en configuratie van bouwconcepten voor klanten 100 procent kan automatiseren. Door gebruik te maken van parametrische bouwdelen zijn ontelbaar veel mogelijke oplossingen te genereren. Het biedt de gelegenheid om ouderwetse processen te vervloeien tot één proces. Lees verder.

ENERGIETRANSITIE

 • Hamwells: Blue

Blue is een douche met een geïntegreerde warmteterugwinning (WTW), waardoor het gebruik van warm tapwater is te reduceren tot 1,4 liter per minuut. Omdat het een geïntegreerde WTW-unit betreft is de douche ook te plaatsen waar WTW-systemen vaak niet toepasbaar zijn, zoals bijvoorbeeld bij gelaagde bouw. Lees verder.

 • Factory Zero: iCEM (Integrated Climate & Energy Module)

Alle installatieonderdelen zijn compact geïntegreerd in een kast van nog geen vierkante meter en past dus in iedere laagbouwwoning. De module maakt het voor bouwers eenvoudig om gasloze woningen te bouwen. Het hele systeem komt getest uit de fabriek, wordt door het dak gehesen en hoeft alleen nog in de woning aangesloten te worden. Lees verder.

 • Lightwell: LightMotion – de Laadlantaarn

De LightMotion maakt het mogelijk om elektrisch te rijden zonder het plaatsen van extra straatmeubilair. Bij de LightMotion zijn alle losstaande smart city innovaties samengebracht in één oplossing. In de laadlantaarn komen 5G, EV-laden, klimaattechnologie (sensoren), camerasystemen en licht samen in één lantaarnpaal. Lees verder.

 • Orange Climate: PCM Klimaatvloer

Het PCM (Phase Change Materials) klimaatvloerconcept buffert extra energie in de vloer voor later gebruik. Het vermogen voor verwarmen en koelen wordt gehalveerd, wat betekent dat een kleinere warmtepomp volstaat. Het PCM klimaatvloerconcept omvat een laag vermogen warmtepompboiler 3.5 kW (warm tapwater), WTW over gedimensioneerde unit (450 m3), lage temperatuur vloerverwarming met PCM cassetten en een hydraulische set. Lees verder.

 • Rc Panels

Rc Panels zijn met behulp van vacuümtechnologie geproduceerde vol-vlak verlijmde sandwichelementen met afmetingen van 13 bij 4 meter. De elementen worden met minimale materiaaltoevoegingen in een geïndustrialiseerd proces voorzien van kozijnen en een gevelafwerking. Lees verder.

DE JURY

Doekle Terpstra (Voorzitter, TechniekNL) (voorzitter)
Biense Dijkstra (Bouwondernemer, BGDD)
Mathijs van Dijk (Industrieel ontwerper, WeLLDesign)
Wouter Truffino (Ondernemer, Holland ConTech & PropTech en Global PropTech Online)
Leontien de Waal (Senior marktanalist Bouw, Rabobank)
Marjet Rutten (Onderneemster, marketeer, inspirator, schrijfster)
Alexander Suma (Directeur, IBIS Powernest – winnaar Innovation Challenge 2018)
Wietse Walinga (Ondernemer, Duurzaam Gebouwd)
Richard Klein (Event Director, Building Holland)

Comments are closed.

Close Search Window