News

Nu we  streven naar een circulaire economie zijn kunststoffen niet langer een lust, maar  ook soms een last. Veel goed functionerende producten vragen om herontwerp om te kunnen voldoen aan het milieu-ideaal. Nieuwe producten worden tegenwoordig uitdrukkelijk circulair ontworpen.

WeLLDesign liep voorop met de herontwikkeling van metalen of houten producten naar varianten in kunststof. Een mooi voorbeeld daarvan zijn  de eerste kunststof mechanische ventilatieproducten voor  woningen.

 Zo’n vijftig jaar terug ontstonden kunststoffen die toegepast konden worden in  kwaliteitsproducten. Kunststoffen hadden in het begin een laag kwaliteitsimago. WeLLDesign ontwikkelde de eerste kunststof kettingkast voor De Woerd en Sparta. We waagden ons aan de eerste gasgevelkachel met kunststof zijwanden voor Pelgrim. Het kunststof Bloemenfust als de vervanger van de zinken emmer; de opvouwbare Hartman Royalclub als vervanger van de wit geschilderde houten tuinstoel. Door de verbazingwekkende vormvrijheid, lucht- en waterdichtheid en gunstige kostprijs van kunststof, leken de mogelijkheden eindeloos.

Hartman Royal Chairs

Medio jaren ’80 begonnen we met de ontwikkeling van mechanische ventilatiesystemen voor Zehnder – toen nog J.E.Stork Air geheten. Samen met grondstofleveranciers, spuitgieters en matrijsmakers is uitvoerig onderzoek gedaan naar kunststofsoorten, matrijsconstructies,  detaillering van wanddiktes, lossingshoeken en aanspuitingen. Na enige tijd werd het CML mechanisch afzuigsysteem op de markt geïntroduceerd: een succesvolle revolutie die al snel werd overgenomen door menig concurrent. De toenmalige CEO Paul Jansen: ‘WeLLDesign kijkt verder dan de vraag, is een vernieuwer, bekend in de bouw, flexibel, levert top-design en heeft daarom aan heel veel innovaties van Zehnder bijgedragen’. Niet veel later ontwikkelde WeLLDesign de MX voor Zehnder. Deze dakventilatie  vormde een nieuwe uitdaging, want het product moest bestand zijn tegen weer en wind en felle zonnestraling zonder kwaliteit te verliezen. Maar liefst tienduizenden van deze ventilatoren staan nog altijd op hoogbouwdaken en bedrijfsgebouwen in zowel binnen- als buitenland. En het product wordt 20 jaar na de introductie nog steeds geproduceerd.

Ook nu werkt WeLLDesign nog met Zehnder samen – een relatie van ruim 30 jaar!

Comments are closed.

Close Search Window