Wat is het?

Een futuristische fiets-aanhanger met zijn eigen aandrijving door middel van een motor, gevoed door een zonnepaneel in het deksel. Zodoende vraagt het meenemen van enige vracht nauwelijks extra inspanning van de rijder. De ingebouwde accu zorgt voor permanente stroom. De accu wordt geladen door het zonnepaneel, maar ook door het gebruiken van vrijkomende rem-energie. De accu kan ook met netspanning worden opgeladen.

Daardoor is eenvoudiger een groter gewicht enis een grotere afstand te overbruggen. De trailer geeft ook de mogelijkheid tot extra verlichting, het opladen van de smartphone, het koelen van een koelbox.

CO2-loos en last-mile vervoer.

In 1994 won Alan Lentz van Duurzaam Unlimited een nationale ideeënwedstrijd rond het thema ‘Fietsen en zonne-energie’. De wedstrijd was een initiatief van RVO (toen Novem) en Holland Solar. De jury bestond daarnaast uit ANWB, Ministerie van VROM (Masterplan Fiets), ENFB en was vol lof. Het leverde een grote golf publiciteit in alle media, tot in het buitenland.

Alan Lentz vond in WeLLDesign het bureau om het idee uit te werken tot een werkend prototype.

Een futuristisch concept

Pogingen destijds om het idee tot productie te brengen strandden vooral op het nog-niet-rijpe klimaat voor dergelijke voertuigen. Nu zijn thema’s als CO2-uitstoot en de vervuiling door fijnstof actueel geworden. En staan elektrisch aangedreven voertuigen volop in de belangstelling. Vooral ook om op schone wijze de ‘last-mile’ te verzorgen van distributiecentra aan de rand van de stad naar de autoluwe binnenstad. 

Slimme eigenschappen

Vernuftige elektronica zorgt ervoor dat de trailer automatisch versnelt en afremt. Er is geen bediening noodzakelijk vanaf de fiets, dus ook geen snoeren en dergelijke. Daardoor kan de trailer achter elke fiets worden gekoppeld, waardoor gebruikers met hun eigen fiets op pad kunnen. Slimme sensoren zorgen ervoor dat de trailer altijd veilig achter je aan gaat – niet duwt en niet trekt. Ideaal bij steeds wisselende gebruikers, zoals bij een bezorgdienst of binnen een familie. 

Het is mogelijk de aanhanger elektrisch te koelen, cq. te verwarmen, afhankelijk van het soort transport. Ideaal voor kleine bezorgdiensten zoals pizzaria, bloemisten, pakketjes, apotheken, enzovoort. Het deksel is uiteraard beveiligd tegen ongewenst openen door middel van een vingerafdruk-scanner. 

De Solar Bike trailer wordt modulair opgebouwd uit super licht en supersterk recyclebaar thermoplastisch composiet. Dat geldt ook voor het chassis en de bodem dat uit een onderdeel bestaat.

Ook uitermate geschikt voor de recreatie-fietser om op korte of (hele grote) fietstochten iets extra’s mee te nemen. Ook het opladen van telefoon en tablet behoort tot de mogelijkheden. Voor de wereldfietser een uitkomst voor de noodzakelijke extra bagage. En voor fijne extra luxe zoals verlichting en het scheerapparaat.

De slimme elektronica informeert de berijder over de resterende accucapaciteit, de te verwachten actieradius op basis van historische gegevens in combinatie met de actuele weersomstandigheden. Dit geschiedt met de bij te leveren app de smartphone.

De Solar Bike Trailer 2.0

‘Een vernieuwing duurt vaak een generatie voordat het waar wordt’ of ‘Koplopers lopen 30 jaar vooruit’. Nu 30 jaar later zien we uitstekende mogelijkheden voor de Solar Bike Trailer. In 2023 is de Solar Bike Trailer weer opnieuw onder de aandacht gekomen. Het idee is weer opgepakt en wordt nu doorontwikkeld.

Schetsen door Hilbert Scherrenburg

Beweegrichtingen in beeld

Prototypes voor de koppeling tussen fiets en trailer

PROJECT AANVRAGEN

GERELATEERDE PROJECTEN

Close Search Window