News

Lean als Lego – standaardisatie versus innovatie


Het Lean Construction Symposium in Nederland is alweer voor de derde keer gehouden. Waar ging het over en wat heeft deze dag de bezoekers gebracht? Hierbij een korte impressie.

Allereerst gaat het op zo’n dag om het uitwisselen van ervaringen en inspiratie opdoen. Daarvoor kiezen we elk jaar een thema, in dit geval ‘LEAN als LEGO’. Dat heeft enerzijds te maken met de opkomende industrialisatie in de bouw, anderzijds dat gastlocatie Saxion over een heus LEGO Education Innovation Studio beschikt. Het was dan ook de insteek om te laten zien dat de standaardisatie voortkomende uit de industrialisatie niet hoeft te leiden tot eenheidsworst. Sterker nog: standaardisatie vormt –wanneer goed uitgevoerd – de basis voor innovatie!

Dat was ook het onderwerp van de keynote presentatie van Mathijs van Dijk (CEO van WeLL Design). Bij zijn industrieel ontwerpbureau zijn ze gewend te denken in investeringen. Investeer in een goed productontwerp dat eenvoudig te produceren is en verbeter dat ontwerp continu. Dat past goed bij het lean denken en doen. Deze presentatie van Van Dijk vormde de aftrap voor een vijftal workshops.

Twee workshops hadden letterlijk LEGO als basis. De eerste was in de vorm van een ‘serious game’ die de complexiteit van de bouw nabootste, met daarin allerlei te maken keuzes en hun gevolgen voor de tijdigheid, kwaliteit en budget van het gebouw. De tweede liet aan de hand van ‘Design Thinking’ de principes zien, die tonen hoe je het creatieve ontwerpproces kunt stimuleren. Als opwarmer mochten de deelnemers een eendje maken van zes legosteentjes, en – rara – geen twee eendjes waren hetzelfde!

Comments are closed.

Close Search Window