Wat is het?

De Decentrale Unit (DCU) van Tegnis is een gecombineerd apparaat om per woonruimte de verwarming, koeling én luchtzuivering te verzorgen. De decentrale werking van de DCU Climatefit zorgt ervoor dat het klimaat per ruimte wordt geregeld. Traditionele centrale verwarming en luchtverversing kenmerken zich door een centrale warmtebron c.q. motor die in 90% van de situaties overcapaciteit genereert. Hier maakt de DCU Climatefit korte metten mee. Warmte en verse lucht wordt niet onnodig getransporteerd en gaat daarom niet verloren in water- en luchtleidingen. Bovendien wordt met de DCU Climatefit restwarmte uit afgevoerde ventilatielucht teruggewonnen. Met de DCU Climatefit kan per ruimte het binnenklimaat volledig afgestemd worden – zonder onnodig energieverbruik en met maximaal comfort.  

Tegnis, DCU, woonkamer

DCU in context

Doordat voor deDCU Climatefit geen ingewikkelde leidingsystemen hoeven te worden aangebracht is het ideaal toe te passen in nieuwbouw, renovatie van bestaande woningen, monumenten, tiny houses, recreatiewoningen, flexwoningen e.d. 

Designbrief

Tegnis – een onderdeel van VolkerWessels – vroeg WeLLDesign om op basis van het idee en de gedefinieerde specificaties een product te ontwikkelen dat is serie en massa kan worden geproduceerd. Bovendien moest het een neutrale en ook fraaie vormgeving hebben. 

Industrieel ontwerp

Via de gebruikelijke fasering van proof of concept, functiemodel, productprototype en productieprototype zijn de systemen ontwikkeld en getest. In elke fase vond een hogere graad van detaillering plaats tot het niveau dat het productierijp was.  

Een van de principiële keuzes in de DCU climatefit is de toepassing van een EPP vormdeel waarin componenten geklikt worden en de luchtgeleiding en lucht- en condensdichtheid wordt gerealiseerd. 

Tegnis, DCU, ventilator, luchtverversing, luchtreiniging

Detailafbeelding van de DCU. Met het gebruik van geluidsarme ventilator wordt een fijne leefomgeving gecreëerd, stil genoeg voor toepassing in slaapkamers.

Met het gebruik van geluidsarme ventilator wordt een fijne leefomgeving gecreëerd, zelfs stil genoeg voor toepassing in slaapkamers. Een glasfront geeft het product een strak en hoogwaardig uiterlijk en maakt het mogelijk om het product te personaliseren. 

GIO nominatie

GIO erkenning, Tegnis, GIO 2019

GIO erkenning voor de DCU van Tegnis

WeLLDesign en Tegnis hebben een GIO-nominatie ontvangen voor deze DCU Climatefit. Zaterdag 5 oktober 2019 heeft een onafhankelijke vakjury onder voorzitterschap van Jan Siebers en verder bestaande uit Zuzanna Skalska en Hans Robertus onze inzending DCU beoordeeld en voorgedragen voor een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp 2019. Hij is genomineerd binnen de categorie ‘Originaliteit’.

De DCU Climatefit is opgenomen in de speciale tentoonstelling ‘Good Industrial Design Award 2019’ tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

GIO erkenning DCU Tegnis

Foto van de GIO erkenning voor de decentrale unit (DCU) van Tegnis.

 

PROJECT AANVRAGEN

GERELATEERDE PROJECTEN

Close Search Window