Expertises

WeLLDesign beschikt over alle expertises die nodig zijn om een product van begin tot eind te ontwikkelen. Elk project is anders, en daarom stellen we altijd een passend projectteam samen op basis van de benodigde expertises en perspectieven. Ontdek hieronder wat we voor jouw project kunnen betekenen.

Strategic design

Bij WeLLDesign zien we de vormgeving niet als een ‘sausje’ dat achteraf aan een product wordt aangebracht, maar als integraal onderdeel van het gehele industriële ontwerpproces. Om die reden bepalen we samen met de klant de basis voor de vormgeving, nog vóórdat we het product tot in detail ontwikkelen. We focussen ons hierbij niet op ‘mooi’ of ‘lelijk’, maar op het perfect uitdragen van de kernwaarden waarbij de vormgeving het middel is om daartoe te komen.

Prototyping & testing

Tijdens elk ontwerpproces maken we diverse prototypes. Zo verifiëren we aannames en reflecteren we op het ontwerp. We testen bijvoorbeeld de technische betrouwbaarheid, de stress- en levensduur, de ergonomie en de interactie tussen gebruiker en product. De feedback hieruit wordt gebruikt om het ontwerp te verbeteren. Zo ontstaat er een cyclisch proces van ontwerpen, testen, evalueren en aanpassen. Elk prototype brengt ons een stap dichter bij het geoptimaliseerde ontwerp.

Marktonderzoek

Een innovatie staat of valt met een strategische marktpositionering. Daarom vormen wij altijd een beeld van de markt: enerzijds door middel van desk research, anderzijds door het uitvoerig testen van concurrerende producten. Zo bepalen we op welke manier het product zich zal kunnen gaan onderscheiden. Door de innovatie op deze manier in het ‘grotere plaatje’ van de markt te bekijken zorgen we ervoor dat de innovatie perfect aansluit bij de behoeften van de toekomstige klanten/afnemers.

Mechanical design

Bij WeLLDesign zijn we gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van apparaten met bewegingsmechanieken. Hierbij wordt begonnen met een proof of concept waarmee het werkingsprincipe wordt bewezen. Via een iteratief ontwerpproces worden de mechaniek en behuizing stap voor stap doorontwikkeld. Door middel van belastings- en duurtesten verzekeren we ons ervan dat een product langdurig goed functioneert, zelfs onder extreme omstandigheden.

Risico-analyse

Regelmatig voeren wij een risico-analyse uit. Hiermee bepalen we de kans van slagen van een innovatie. We onderzoeken zaken als bestaande patenten en beperkingen vanuit wet- en regelgeving.  Daarnaast beoordelen we de technische risico’s met betrekking tot functionaliteit, technische- en economische haalbaarheid en maakbaarheid. Deze evaluatie helpt zowel ons als de klant om een goed gefundeerde beslissing te nemen over de aanpak van het project en het wel of niet (door)ontwikkelen van de innovatie.

“Door de hulp van WeLLDesign hebben we een volledig nieuwe markt aan weten te boren”

— Anne van Langeveld, CEO

Co-creatie

WeLLDesign is gespecialiseerd in co-creatie, waarbij gebruikers en andere belanghebbenden actief betrokken worden in het ontwerpproces. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden tijdens een door ons georganiseerde co-creatie sessie, maar nog vaker worden er gedurende het gehele proces regelmatig concepten of ideeën voorgelegd aan verschillende stakeholders. Hierdoor komt een product tot stand dat alle perspectieven weet te integreren en bewezen draagvlak heeft binnen (én buiten) de organisatie.

gecomprimeerd_expertises_Co-creatie

Vormgeving

De vormgeving van een product is een integraal onderdeel van het ontwerpproces: vorm en functie zijn niet los van elkaar te zien. Hoe een product wordt ervaren hangt niet alleen af van hoe het feitelijk functioneert, maar óók van de perceptie die de gebruiker ervan heeft. Daarom ontwerpen wij producten die logisch, prettig in gebruik en esthetisch zijn. Hierbij zorgen we ervoor dat het product de merkidentiteit perfect overbrengt.

Haalbaarheids-onderzoek

Bij een haalbaarheidsonderzoek voeren wij een gedetailleerde evaluatie uit van de levensvatbaarheid van een innovatie. Enerzijds omvat dit een evaluatie van de technische risico’s en anderzijds voeren we een financiële evaluatie uit. Hierbij stellen we alle variabele en vaste kosten scherp. Denk aan ontwikkelingskosten, productiekosten per eenheid, kostprijs en return on investment. Op basis hiervan kan geconcludeerd worden of de innovatie ‘levensvatbaar’ is.

UX design

Een intuïtieve interface is essentieel voor de perceptie die een gebruiker van een product heeft. Door te testen met eindgebruikers die geen voorkennis van het product hebben, controleren we of de bediening logisch is. Met de inzichten die we hieruit halen ‘tweaken’ we het ontwerp totdat het perfect werkt. Dit is niet alleen belangrijk bij digitale interfaces, maar ook bij producten zónder digitale interface: ook een koffiemachine of stroopverpakking dient tenslotte intuïtief in gebruik te zijn.

Biobased design

Steeds vaker worden biobased materialen toegepast in producten. Zoals door te spuitgieten met biobased ‘compounds’ zoals PLA of gebruik van materialen zoals hennep, miscanthus of koffiedik. Naast het milieuvoordeel hebben biobased materialen vaak unieke eigenschappen (touch & feel, geluiddemping, etc.) die steeds breder erkend worden. We denken daarom graag mee over de mogelijke toepassing van biobased materialen in jouw product of innovatie. 

Het WeLLDesign ontwerpproces

Bij WeLLDesign volgen we een ontwerpproces waarbij we verschillende fases doorlopen. Hiermee zorgen we voor een zo efficiënt en effectief mogelijk creatief proces. Benieuwd naar wat we per fase doen? Check het hier

FMEA analyse

We gebruiken FMEA analyses (Failure Modes and Effects Analysis) om mogelijke toekomstige storingen in het ontwerp van een product te identificeren. Elke mogelijke storing wordt een risicoscore toegekend op basis van de kans van optreden, de ernst van de gevolgen en de detecteerbaarheid. Deze risicoscores helpen bij het maken van een onderbouwde keuze over de door te voeren verbeteringen. Voornamelijk voor complexe producten is een FMEA van groot belang om latere onvoorziene kosten te voorkomen.

Ideation

Met behulp van verschillende ideegeneratie-technieken zoals brainstormsessies, schetsen, design thinking en morfologische overzichten genereren we ideeën. Met ons multidisciplinaire team met vele jaren ervaring in ‘dwars’ denken komen we altijd tot verrassende en frisse oplossingen. Met behulp van selectiecriteria, die samen met de klant zijn opgesteld, worden vervolgens de meest kansrijke ideeën geselecteerd. Deze werken we uit tot concepten door middel van visuals of 3D modellen.

Probleemanalyse

Tijdens de probleemanalyse vormen we een idee van de ontwerpuitdaging door te achterhalen aan welke eisen het product zal moeten voldoen. Eisen kunnen gaan over bijvoorbeeld kostprijs, gewicht, prestatie, ergonomie, duurzaamheid, toleranties of wetgeving. De som van al deze eisen leidt aan het einde van de analysefase tot een ontwerpkader. In overleg met de klant wordt dit kader definitief gemaakt waarna dit het startpunt van het daadwerkelijke ontwerpproces vormt.

Design for (dis-)assembly

Het ontwerpen van een product voor (dis-)assembly houdt in dat het product zodanig wordt ontworpen dat het eenvoudig en efficiënt geassembleerd en weer gedemonteerd kan worden. Een reden hiervoor is bijvoorbeeld gemakkelijke en goedkope montage, maar steeds vaker gaat het om het goed kunnen repareren en recyclen van producten. Bij het ontwerpen van een product kunnen we daarom rekening houden met de gehele keten.

gecomprimeerd_expertises_gebruikersonderzoek

Gebruikersonderzoek

Door middel van gebruikerstesten testen we onze aannames over ergonomie, gebruiksgemak en vormgeving. Door de gebruiker met het product te observeren en in gesprek te gaan over de ervaring bepalen we op welke punten het product nog verbeterd kan worden. Hierbij doorlopen we de gehele customer journey: van uitpakken en installeren tot gebruiken en schoonmaken. Zo zorgen we ervoor dat het ontwerp perfect aansluit bij de behoefte van de doelgroep en dus ook positief wordt ontvangen zodra het op de markt komt.

“WeLLDesign heeft alle eisen en wensen perfect verwerkt in het uiteindelijke ontwerp”

— Frank Oost, duurzaamheidsmanager

Workshops

Om een sprint te trekken zet WeLLDesign in het ontwikkelproces regelmatig workshops in. We hebben jarenlange ervaring met het ontwerpen en organiseren van workshops die niet alleen heel plezierig en dynamisch zijn, maar ook veel inspiratie en ideeën opleveren. De focus en hoofdvragen van de workshops passen we aan op jouw project en doelen.

Productiebegeleiding

Zodra het ontwerp volledig uitgedacht is, instrueren we de producent(en). We begeleiden de productie en assemblage van de ‘first out of tools’ en vervolgens de nulserie. Zodra de nulserie goedgekeurd is geven wij groen licht voor de daadwerkelijke productie en dragen we het project volledig over aan de klant. Doordat wij een diepgaand begrip hebben van het ontwerp van het product, weten we precies waar we op moeten letten en wordt de beoogde kwaliteit zorgvuldig bewaakt. 

Productoptimalisatie

Regelmatig is het nodig om een product te herzien, zelfs als het al een tijd succesvol op de markt is. Bijvoorbeeld omdat het product niet meer voldoet aan wet- en regelgeving, of omdat er een kostenreductie mogelijk is. Voor het optimaliseren van een product starten we altijd met een grondige evaluatie. We stellen vervolgens een duidelijk plan van aanpak op voor de beoogde aanpassingen en nemen daarbij elke ontwerpbeslissing in nauw overleg met de klant. 

Vangrailoverstap

Veldtesten

Met een veldtest evalueren we het product in de werkelijke gebruiksomgeving. Dit biedt inzichten die niet in onze werkplaats kunnen worden verkregen en daarmee zeer waardevol zijn. Tijdens een veldtest observeren we bijvoorbeeld hoe gebruikers met het product omgaan, testen we de invloed van weersomstandigheden en kijken we hoe er op het product gereageerd wordt. Hiervan verzamelen we feedback, en deze informatie stelt ons vervolgens in staat om het product te perfectioneren.

Patentonderzoek

WeLLDesign voert geregeld grondig onderzoek uit naar bestaande patenten. Zo zorgen we ervoor dat we inbreuk op bestaande patenten voorkomen. Ook zijn we scherp op de beschermbaarheid van de voor onze klant ontwikkelde innovatie. Om de intellectuele eigendomsrechten van onze klanten te beschermen vragen we geregeld patenten aan. Dit is mogelijk via het octrooibureau waar eventueel al mee gewerkt wordt, maar kan ook via het octrooibureau waar WeLLDesign een samenwerking mee heeft.

Milieuvriendelijk ontwerp

Bij WeLLDesign ontwerpen we duurzame producten door te streven naar relevantie, een lange levensduur en een tijdloos ontwerp. Daarnaast worden er voor zaken als de productiemethode, manier van transport, verpakkingsgrootte en materiaalgebruik zorgvuldige afwegingen gemaakt. Ook de indirecte aspecten zoals energieverbruik, repareerbaarheid en recyclebaarheid worden hierin meegenomen. 

Zin om ons aan het werk te zetten?

We kunnen niet wachten om voor je aan de slag te gaan. Ligt er al een concreet vraagstuk of ben je benieuwd naar wat wij mogelijk kunnen betekenen? Mail of bel ons.

gecomprimeerd_expertises_eindfoto

Comments are closed.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Close Search Window