News

Agro-biotechbedrijf Treehold uit Reeuwijk heeft WeLLDesign ingeschakeld voor het doorontwikkelen van hun warmtemat voor de thermische behandeling tegen de kastanjebloedingsziekte.

Treehold, kastanjebloedingsziekte, koortsthereapie

Sinds 2002 worden kastanjes in Nederland bedreigd door de kastanjebloedingsziekte. Voor kastanjebomen is deze bloedingsziekte zeer bedreigend. De meeste paardenkastanjes bezwijken eraan.

 

De methode

Een warmtebehandeling, de methode van Treehold, is op dit moment de enige methode om de ziekte een halt toe te roepen. De boom wordt dan ingepakt met een warmtemat, die de boom zo goed mogelijk vrij maakt van de ziekteverwekkende bacterie. Eerst moet een deken om de boom bevestigd worden en daarna moet hij op temperatuur komen. Dat kan in de winter al gauw anderhalf uur duren. Vervolgens blijft de verwarming nog minstens twee uur aan, tussen 42 en 45 graden. Niet kouder, niet warmer. Marc Derksen is managing director bij Treehold. Hij zegt: ,,De bacterie kan zich bij deze temperatuur niet meer vermeerderen. Daarmee kan de boom zelf het probleem oplossen.’’

De boom krijgt dus als het ware een jasje aan. Dat jasje is een warme, buigbare deken van infrarood. Dat geeft de boom de nodige tijd voor herstel en de kans om de aantasting te overgroeien. De bast van de zieke boom wordt dus urenlang verwarmd met infrarood. Die infrarode deken wordt gevoed via een generator in een busje van Treehold. Door de warmte krijgt de boom een boost. Het werkt als een soort koortstherapie, die ervoor zorgt dat de ziekmakende bacterie onschadelijk wordt gemaakt.

 

De doorontwikkeling

WeLLDesign ontwikkelt de warmtemat (de oplossing) van Treehold door tot een product dat:

  • met een reproduceerbare kwaliteit in serie te produceren is,
  • handig te transporteren en op te bergen is, en
  • gemakkelijker om de boom aan te brengen is: ergonomisch verantwoord, minder arbeidsintensief en minder omslachtig dan nu.

Op de bannerfoto zie je een impressie van het nieuwe product. Op de foto’s hieronder de ‘oude’ verwarmingsmat.

Treehold, kastanjebloedingsziekte, inpakken,

 

Comments are closed.

Close Search Window