News

WeLLDesign werkt tijdens deze coronacrisis volop door. Ook als leerbedrijf: de stage van de mbo’ers loopt geen vertraging op.

WeLLDesign werkt tijdens deze coronacrisis volop door. Ook als leerbedrijf: de stage van de mbo’ers loopt geen vertraging op. Zij doen een stage op afstand. Volledig thuiswerken tijdens een stageperiode is natuurlijk wel een uitdaging, maar het team van WeLLDesign kon, dit na enig gepuzzel, toch gemakkelijk vormgeven.

Een stage op afstand door aansturing te krijgen via digitale communicatiemiddelen
Foto van het werkoverleg-op-afstand dat Luuk Boevink van WeLLDesign voert met de stagiairs, Gianni van der Linden en Bastijn Kamphuisen.

Hier een interview met de twee mbo-stagiairs van de opleiding Bouwkunde, richting Design & Architecture van MBO-Utrecht, Gianni van der Linden en Bastijn Kamphuisen.

Mbo-stage op afstand bij WeLLDesign: het kan!
Gianni en Bastijn zijn hun stage op 10 februari normaal – dus op de werkplek – begonnen, maar ‘lopen’ sinds 16 maart hun stage op afstand: ze zitten thuis.

“Wel jammer…”
Stage op afstand is een enorme verandering. “Het is wel jammer”, zeggen ze allebei. “Liever werk ik daar”, zegt Gianni. Ze missen de fysieke werkomgeving. En ontberen het stagegevoel,  de inspiratie en motivatie die je als stagiair opdoet op de stageplek en de uitdaging van de directe werkomgeving waarin je de medewerkers met verschillende projecten aan het werk ziet en je direct je vragen kunt stellen.

De meerwaarde: zelfkennis en zelfstandig werken!
Allebei geven ze aan dat stage op afstand heel anders is en veel van je vraagt. Maar allebei zeggen ze er ook veel van te leren: je doet zelfkennis op en je leert zelfstandig werken.

De stagedag start met een digitaal werkoverleg. Vragen kunnen ze stellen via WhatsApp en mail. De lijnen zijn kort, maar het duurt soms even voor je antwoord krijgt. “En dan ga je in plaats van wachten, aan de slag om het zelf uit te vogelen”, zegt Gianni. “En om de opdrachten eerst zelf nog eens goed te lezen”. Bastijn beaamt dat: hij zoekt nu zaken eerst zelf uit, zoals de normen voor de hoogte van een badkamer. Pas als hij er niet uit komt, legt hij zijn vraag voor aan zijn stagebegeleider.

Echt leren werken
Gianni had aanvankelijk moeite om een goed werkritme te vinden, voldoende concentratie op te brengen en actief te blijven. Hij heeft nu geleerd hoe hij dat zelf kan oplossen: als hij vastloopt of afgeleid is, kan hij beter even het andere project oppakken, is zijn ervaring. Na een tijdje wisselt hij weer van project en dan loopt het ineens wel. Door deze afwisseling werkt hij langer geconcentreerd en bereikt hij meer resultaat. Ook allerlei kunstgrepen (staan in plaats van zitten, andere muziek, even tussendoor je fysiek inspannen) past hij zelfstandig toe. Onafhankelijk van elkaar merken Gianni als Bastijn op dat deze leeropbrengsten zeer waardevol zijn. Gianni: “ik heb door thuis stage te lopen geleerd om te werken zoals het in het echt ook zou moeten”.

Gianni en Bastijn werken aan het CHIL-project. CHIL staat voor Circulair Hightech Industrieel Lichtgewicht bouwen. Zij ontwikkelen oogstrelende compacte woningen op het land en drijvend in het water. Die komen t.z.t. voor een zeer betaalbare prijs op de markt.

De klasgenoten zijn ieder op hun eigen kamer volop aan het werk. Ze trekken zich aan elkaar op door er een competitie-element in te brengen: “We houden elkaar scherp en werken tegen elkaar op. Bij ons geen stilstand, we werken volop door aan onze toekomst”.

Comments are closed.

Close Search Window