Frequently

Asked

Questions

Frequently

Asked

Questions

Start van een project

Fantastisch! Een goed idee is waar het allemaal begint. Of het een succes wordt hangt echter af van de overige 95% van het werk, alsook van het businessplan. Hoe briljant je idee ook is, een sterk plan voor de ontwikkeling ervan is essentieel.

Weet je al zeker dat je jouw idee wilt laten ontwikkelen? Of heb je misschien nog twijfels? Laten we kennismaken en bespreken wat WeLLDesign voor je kan betekenen.

De eerste stap is om kennis te maken. 

Vervolgens maken wij, op basis van jouw vraagstuk, een projectplan. Hierin zetten we de strategie voor de ontwikkeling uiteen en leggen we vast welke fases we doorlopen en wat we in elke fase opleveren. Ook nemen we hierin op hoeveel elke fase zal kosten, welke materiaalkosten we denken te gaan maken, en wat de planning is. Het projectplan kan op basis van feedback eventueel verder aangescherpt worden. 

Zodra je akkoord bent met het projectplan gaan we officieel van start.

Natuurlijk. We denken graag met je mee. Misschien weet je niet goed waar je moet beginnen, vraag je je af of jouw productidee potentie heeft of twijfel je over de beste aanpak. We begrijpen goed welke vragen je mogelijk kunt hebben. Stuur ons een mailtje of bel ons en we plannen een vrijblijvende (video)call in om even te sparren over de mogelijkheden.

Planning, kosten en risico’s

Hoe lang dit duurt, hangt sterk af van het type product. Een eenvoudig product kan soms binnen twee maanden klaar zijn voor productie, terwijl voor een complex product tot wel twee jaar nodig kan zijn. Bekijk ons ontwerpproces om een beter beeld te krijgen van de stappen die we tijdens de ontwikkeling normaliter doorlopen.

Na een eerste kennismaking kunnen we een grove inschatting maken van de benodigde tijd. In de uitwerking van het projectplan, waarin we het plan van aanpak bepalen, scherpen we dit vervolgens aan.

Dit is sterk afhankelijk van de complexiteit van het te ontwikkelen product. Vaak kunnen we na een eerste kennismakingsgesprek een voorlopige grove inschatting maken en tijdens het opstellen van het projectplan scherpen we dit vervolgens aan.

Verder is het belangrijk om je te beseffen dat het laten ontwikkelen van een product een investering is: de bedoeling is namelijk dat het geld dat je uitgeeft later juist geld oplevert. WeLLDesign staat bekend om het ontwikkelen van producten met een hoge return of investment. We leggen je graag tijdens een kennismaking uit hoe we dit doen.

Investeren in productontwikkeling zorgt voor:

        1. Een hogere afzet: een goed ontworpen product verkoopt namelijk beter.

        2. Een hogere winstmarge per verkocht product.

Dat is niet zo verrassend als je weet waar wij allemaal op letten tijdens het ontwerpproces: optimaal materiaalgebruik, de juiste materiaalkeuze, snelle en dus goedkope assemblage, lage transportkosten door optimale maatvoering, de beste productiemethode voor elk onderdeel, een juiste afweging tussen inkooponderdelen gebruiken of onderdelen zelf laten produceren, een optimale gebruikerservaring, uitvoerig testen etc.

Uit onderzoek van TU Delft is dan ook het volgende gebleken:

Productontwikkeling met veel aandacht voor zowel functioneel ontwerp als gebruikerservaring is gemiddeld 19% effectiever dan productontwikkeling met een gemiddelde focus op deze aspecten.

Aan investeren in productontwikkeling zit natuurlijk altijd een risico. Dat is niet te vermijden. Wel dient dit ten alle tijden een berekend risico te zijn. 

Hoe wij hiervoor zorgen:

  • We gaan er bij voorbaat al vanuit dat we zaken tegenkomen die we van te voren niet konden voorzien. Dit is nou eenmaal onderdeel van productontwikkeling. In het projectplan en in de kostenbegroting houden we hier rekening mee, zodat de inschatting van de kosten zo realistisch mogelijk is.
  • Er is een ‘opt-out’ aan het einde van elke fase. Stel dat externe factoren een te grote belemmering vormen (een patent waar we niet omheen kunnen, belemmerende wetgeving etc.) dan zit de opdrachtgever dus niet vast aan het project. Omdat het ook voor ons belangrijk is om tevreden klanten te hebben, is deze flexibiliteit onze standaard werkwijze.
  • We zijn constant alert op patenten om te zorgen dat we geen inbreuk maken.
  • We zorgen dat we elke aanname verifiëren. Zo gebruiken we software situaties te simuleren, of bouwen prototypes om ideeën te testen. Zo zorgen we ervoor dat we nooit een ‘doodlopende weg’ inslaan.

Samenwerking en aanpak

In een projectplan nemen wij de volgende zaken op:

  • Doel van het project
  • De belangrijkste eisen en wensen voor de innovatie
  • Voorstel voor de te doorlopen fases
  • De deliverables per fase
  • Inschatting van de uren die we per fase zullen besteden
  • De beoogde planning en doorlooptijd
  • Verwachtte materiaalkosten
  • De belangrijkste afspraken

Het projectteam bepalen we op basis van het vraagstuk. Hoewel we allemaal industrial design engineers zijn heeft ieder van ons heeft zijn eigen expertise, en dus stellen we voor ieder project een ‘dreamteam’ samen, afhankelijk van wat een project nodig heeft.

Gedurende het proces hebben we regelmatig contact. Voor elke belangrijke ontwerpkeuze zetten wij de opties uiteen zodat we in samenspraak de beste keuze kunnen maken. Wij zullen altijd een advies uitbrengen, maar als opdrachtgever zijn jullie doorslaggevend. Normaal gesproken nemen we een vast moment voor overleg, bijvoorbeeld tweewekelijks. Wanneer het nodig is hebben we eventueel ook tussentijds telefonisch contact of contact over de mail.

Naast regelmatige update-meetings geven we aan het eind van elke fase een eindpresentatie waarin we de behaalde resultaten presenteren. Dit is ook een moment waarop we vooruitblikken en verifiëren dat de geplande activiteiten nog altijd de meest relevante zijn.

Soms doen we tijdens een project nieuwe inzichten op waardoor het intelligent is om de koers wat bij te sturen. Dit kan komen door nieuwe ontwikkelingen op de markt, veranderingen in de organisatie van de opdrachtgever of bijvoorbeeld omdat we tijdens de ontwikkeling een interessante ontdekking doen. Een ontwerpproces kun je tenslotte wel plannen, maar nooit volledig voorspellen. Daarom nemen we bij aanvang van elke nieuwe fase een moment om in te checken bij de opdrachtgever of alle geplande activiteiten nog steeds de meest strategische zijn. Zo zorgen we dat we de uren altijd besteden aan datgeen dat het meest van belang is.

Wij werken graag samen met klanten die ook graag met ons samenwerken. We zorgen dus altijd dat er opt-outs in het opgestelde projectplan aanwezig zijn.

Om die reden zetten we een project op middels verschillende fase. Elk fase heeft zijn eigen doel, en aan het einde van elke fase heeft de opdrachtgever de mogelijkheid om de samenwerking te stoppen. In de praktijk gebeurt dit zelden, maar we doen dit zodat jij je zo prettig mogelijk voelt bij onze samenwerking. Dat is goed voor ons, en voor jou.

Expertise en diensten

Alle expertises die nodig zijn om een product van A tot Z te ontwikkelen. Dit begint bij brainstorming en het bedenken van een productidee, en gaat via meerdere fases van prototyping tot het opzetten van de daadwerkelijke productie van het product. Ook in het begeleiden van de uiteindelijke productie zijn we ervaren.

Benieuwd naar al onze expertises? Bekijk ze hier.

Ja, dit kan.

Sommige organisaties hebben, ondanks dat ze een eigen Research & Development afdeling hebben, behoefte aan versterking. Bijvoorbeeld zodra er gelijktijdig veel producten worden ontwikkelt. Wij werken op projectbasis en kunnen dus een tijdelijke toevoeging op het team vormen.

Het voordeel is dat wij kennis van zaken hebben, maar óók een frisse blik hebben. Vaak komen we daardoor met ideeën waar in-house productontwerpers nog niet bij stil hadden gestaan.  

Zeker. 

We hebben een enorm netwerk aan leveranciers en producenten, alsook van partijen die de assemblage kunnen verzorgen, mocht dat nodig zijn. Al meer dan 35 jaar ontwikkelen wij producten en in al die tijd hebben we een enorm bestand aan contacten opgebouwd.

Inmiddels hebben we voor de meeste productietechnieken enkele voorkeurspartijen waarmee we al lang samenwerken, en die bekend staan om hun goede prijs/kwaliteit verhouding. We hebben in het bijzonder veel ervaring met het opzetten van producties in Azië, Europa en Nederland. Afhankelijk van jullie behoefte kunnen we dus samen de productieketen vormgeven.

Indien gewenst kunnen we ook de productie begeleiden en erop toezien dat de producenten voldoen aan de afgesproken kwaliteitseisen. 

Vertrouwelijkheid en juridische vragen

Ja, daar kunnen we zeker bij helpen.

We hebben ruime ervaring met octrooionderzoek. Wordt de situatie complex of zeer specialistisch, dan schakelen we een gerenommeerd patentbureau in waarmee we nauw samenwerken.

We kunnen onder helpen met:

  • Onderzoek naar mogelijke inbreuk op bestaande patenten
  • Het aanvragen van patenten voor jullie innovaties of producten

Uiteraard. We gaan zeer secuur om met gevoelige informatie. Daarnaast ondertekenen we regelmatig NDA’s. Dit kan zelfs al voor een eerste kennismaking, mocht dit gewenst zijn.

Tijdens het ontwerptraject doen wij er daarnaast alles aan om alle bestanden en gevoelige informatie zo goed mogelijk te beschermen. 

Staat jouw vraag er niet tussen?

Bel of mail Mathijs.

Vriendelijke medewerker die uitnodigt om contact op te nemen.

Comments are closed.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Close Search Window