Withthegrid — een IoT module voor Gasunie
Het vraagstuk
WeLLDesign kreeg vanuit Withthegrid de opdracht om de behuizing te ontwikkelen van hun IoT-module voor gasleidingen. Met deze IoT modules worden gasleiding door Gasunie gemonitord en daarmee wordt ervoor gezorgd dat de gasleidingen veilig en goed blijven werken. De technologie werd al gebruikt maar werd tot nu toe in een standaard inkoop-behuizing gestopt. Deze ‘provisorische’ behuizing voldeed niet aan alle eisen en moest dus een beter ontwerp krijgen.
De oplossing
WeLLDesign heeft een ontwerp van de behuizing voor de IoT-module van Gasunie gemaakt. Gasunie gebruikt meerdere type palen en daarom is de behuizing dan ook geschikt voor de verschillende paaltypes. Daarnaast is de behuizing water- en stofdicht met een IP waarde van 67. Ook is de nieuwe behuizing zeer slag- en stootvast. Door de sterke accu heeft de IoT-module een levensduur van 15 jaar en behoeft het product in principe tijdens de gehele levensduur bijna geen onderhoud.
Van rechts naar links: de evolutie van de verschillende prototypes
Het ontwerpproces
WeLLDesign is betrokken geweest bij het volledige ontwerpproces: van de eerste schetsen tot en met de productie. Om tot een optimaal ontwerp te komen zijn er diverse prototypes gemaakt en getest. Hierbij is onder andere rekening gehouden met de waterdichtheid, slagvastheid en gebruiksvriendelijkheid. Door het ontwerp op basis prototyping stukje bij beetje te verbeteren is het optimale ontwerp ontstaan. De prototypes zijn o.a. gemaakt door 3D printen om snel iteraties te kunnen maken.
Productie in Nederland
In totaal heeft de IoT-module een oplage van circa 10.000 stuks. Deze worden deels gemaakt met inkooponderdelen en samen met de in Nederland spuitgegoten behuizing geassembleerd. Omdat óók de PCB’s in Nederland geproduceerd worden is er om die reden gekozen om de gehele productie in Nederland te doen. Op deze manier wordt de hoeveelheid transport tot een minimum beperkt en is er beter toezicht op de kwaliteit.
Assemblage van de PCB’s en behuizing
Levensduur
De behuizing van de IoT-module is op meerdere manieren zo ontworpen dat deze zeer lang mee gaat en de module optimaal beschermd. Allereerst is de accu dusdanig krachtig dat deze 15 jaar lang zonder tussentijds opladen meegaat. Ook heeft de behuizing IP waarde 67, wat betekent dat deze stofdicht is en zelfs zonder probleem 30 minuten onder water gehouden zou kunnen worden. En daarnaast heeft de IoT module een behoorlijke schokbestendigheid van IK04. Daarmee is de IoT-module dus tegen de meest extreme weersomstandigheden beschermd. De elektronica is om die reden dan ook ingegoten zodat hier vrijwel onmogelijk vocht bij kan komen.
Een product met impact
De IoT-modules meten de kathodische bescherming die aanwezig is op de gasleiding. Hierdoor weten ze hoe goed het object beschermd is tegen corrosie. Voorheen moesten deze metingen handmatig gedaan worden en dit gebeurde dan ook maar één keer per jaar. Door de IoT-module kan dit nu op afstand gedaan worden en kan er meerdere keren per dag gemeten worden. Hierdoor worden storingen sneller gedetecteerd, wordt de kans op gevaarlijke gaslekken vermindert en hoeft er minder gereden te worden omdat metingen niet meer ter plaatste gedaan hoeven te worden.
Verpakkingsontwerp
Naast de behuizing heeft WeLLDesign ook de verpakking voor IoT-modules ontworpen. Bij het ontwerpen van de verpakking is rekening gehouden met alle stappen in de keten: van productie tot uiteindelijke plaatsing. Hierbij was het belangrijk dat:
- De verpakking gemakkelijk in gebruik zou zijn voor de fabrieksmedewerkers.
- De verpakking moest op één europallet zoveel mogelijk producten laten passen.
- Zowel de IoT-modules als de losse onderdelen moesten in één doos passen zodat de monteur voor de montage altijd alles bij de hand heeft.
De IoT-module na plaatsing
Gemakkelijke plaatsing
De IoT-module kan zeer eenvoudig in de paal geplaatst worden, zonder hem zelfs maar vast te hoeven schroeven of lijmen. Het label is zo ontworpen dat de installateur gemakkelijk kan zien op welke plekken welke kabels ingestoken moeten worden. Zo wordt de kans op verkeerde installatie zoveel mogelijk beperkt. Met de QR code kan de installateur vervolgens elk product eenvoudig registreren. Daarna is de IoT-module klaar voor gebruik.
Wat is jouw ontwerpuitdaging?
Heb jij een ontwerpuitdaging of vraagstuk? We staan in de startblokken om voor je aan de slag te gaan. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te verkennen.