Wat is het?

De geoctrooieerde Many Portion Dispenser doseert uit een sachet van ca. 2.3 liter porties van viskeuze voedingsmiddelen zoals sauzen, soepen of pap zonder dat de ‘consumable’ – het voedingsmiddel dat de consument nuttigt – in aanraking komt met onderdelen van de dispenser. Als het sachet leeg is kan er een nieuw sachet worden geplaatst met een ander voedingsmiddel zonder dat de dispenser schoongemaakt hoeft te worden. 

De portiegrootte is instelbaar en de dispenser kan de inhoud verwarmen en op de gewenste temperatuur houden. Het geleegde sachet is door de machine volledig samengedrukt en het restvolume is dan ook heel gering.  

De dispenser wordt geëxploiteerd door Nutritious Juices & Soups BV.

Design brief

De wens was een strak, toekomstbestendig en kenmerkend design. De focus lag volledig op de gebruiker; de bediening moest zo intuïtief mogelijk zijn. Daarnaast lag een grote focus op het verwisselen van de verpakking van de ‘consumable’. Dit moest zo snel en makkelijk mogelijk gaan en zonder dat de consumable in aanraking komt met onderdelen van de machine. Met die uitdagingen zijn we bij WeLLDesign aan de slag gegaan. Na een uitvoerig proces is daar het uiteindelijke ontwerp voor de Many Portion Dispenser uitgekomen. 

Elektronica

Model hoofdvorm

Afbeelding5

Exploded view van onderdelen

Testopstelling

Unique selling points van de Many Portion Dispenser

Intuïtief gebruik

Het gebruik van de Many Portion Dispenser is vanzelfsprekend en zeer gebruiksvriendelijk. Met een enkele draai- en drukknop is het apparaat te bedienen. Voor de eindgebruiker is het zelfs enkel op de knop drukken om de gewenste dosering te krijgen. 

Gebruik van de dispenser

De dispenser kan in twee scenario’s gebruikt worden. Ten eerste als een desktop apparaat, waarbij een medewerker de klant serveert, zoals in een café of restaurant. Ten tweede kan de dispenser door de consument zelf bediend worden zoals bij een food festival of een bedrijfscafetaria.

Schoonmaken niet nodig

Het unieke van dit gepatenteerde apparaat is dat de consumable, dat wat de gebruiker zal nuttigen, niet in contact komt met onderdelen van de dispenser. Door een volledig afgesloten pouch in de dispenser te plaatsen en deze tussen de doseringen door af te knijpen op de tuit, wordt volledige hygiëne bereikt. 

Schoonmaken van de dispenser is niet nodig en daardoor tijdbesparend. Omdat er ook geen gebruik wordt gemaakt van een slangenpomp blijft de verpakking zeer eenvoudig en dus kosteneffectief. WeLLDesign kon hierbij gebruik maken van in de loop der jaren ontwikkelde kennis en ervaring op het gebied van dosing & dispensing. 

Lege verpakking kan eenvoudig en snel verwijderd worden

Op de speciaal ontwikkelde verpakking zit een QR code die door het toestel wordt afgelezen. Op een scherm zijn vervolgens de ingrediënten, allergenen en houdbaarheidsdatum zichtbaar. De QR code is tevens een beveiliging tegen ‘vreemde’ verpakking of hergebruik van een reeds geopende verpakking. 

GIO erkenning

De Many Portion Dispenser heeft in 2020 de erkenning voor Goed Industrieel Ontwerp (GIO) ontvangen. De dispenser is gepresenteerd op de GIO-tentoonstelling van de Dutch Design Week in het Klokgebouw. 

REQUEST PROJECT

GERELATEERDE PROJECTEN

Close Search Window